Autor Wątek: Ankieta o (przyszłe) fabularne wzorce w Królestwie Orodlin  (Przeczytany 1382 razy)

Offline eyescream

• Hrabia
  • Reputacja 47
  • Użyszkodnik
Ankieta o (przyszłe) fabularne wzorce w Królestwie Orodlin
« dnia: Wrzesień 02, 2009, 23:49:32 »
Tak jak w innym temacie (http://orodlin.webhost.pl/forum/index.php/topic,2363.0.html) nasz władca napisał - powinniśmy określić jak nasz światek orodlinowski wyglądać powinien. Pozwolę sobie tutaj zamieścić kilka linków, które przybliżą wam nieco to wszystko:

1. http://pl.wikipedia.org/wiki/Warhammer_Fantasy
2. http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Ar%C3%B3dziemie
3. http://wiedzmin.wikia.com/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna
4. http://pl.wikipedia.org/wiki/Zapomniane_Krainy
5. http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat_Dysku#RPG

Wszyscy zainteresowani byliby proszeni o wypowiedź w tym temacie (bez spamu, jedna wiadomość w zupełności wystarczy!). W swoich wypowiedziach określcie, który z tych "światów" byłby najbliższy Orodlinowi i najatrakcyjniejszy dla was.

Od Władzi: autorką ankiety jest Ness. Nie wiedziałem jakie opcje ankiety sobie życzy, więc jest mała samowolka. Można to skorygować jeśli uważacie że będzie lepiej:

Można wybrać max 3 opcje. Można zmieniać oddany głos. Czas ankiety jest nieograniczony. Rezultaty można zobaczyć dopiero po zagłosowaniu.

Książęta i Władzia będą rżnąć komentarze jeśli będzie więcej niż jeden na osobę. Dyskusje najlepiej prowadzić we wspomnianym powyżej, sąsiednim wątku.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2009, 00:52:19 wysłana przez eyescream »
: (){ : |:&};:

Offline Irian

• Jury
  • Hrabia
  • Reputacja 37
    • Email
Odp: Ankieta o (przyszłe) fabularne wzorce w Królestwie Orodlin
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 03, 2009, 00:32:15 »
Zaznaczyłam "Świat Dysku". Wydaje mi się, że takie realia na dłuższą metę będą najmniej nudne.

Offline Klaus Korner

• Techniczni
  • Hrabia
  • Reputacja 69
  • Just Albi
    • Albi's Jogger
    • Email
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 03, 2009, 03:09:31 »
Świat dysku, Warhammer, Wiedźmin - Pierwsze za duży luz i ciekawe podejście, drugi dla mhrocznych jednostek (nie lubię heroic fantasy), ostatnie za słowiańskie klimaty :>

http://albi.vxe.pl - Z pamiętnika młodego programisty

Offline Teiron

• Szlachcic
  • **
  • Reputacja 5
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 03, 2009, 07:53:15 »
Warhammer za wielkie wojny i ogólnie klimat, Sródziemie za tak naprawdę to nie wiem co władca był zbyt heroiczny, ale spodobał mi się sam urozmaicony świat. Wiedźmin za Uniwersytet Oxenfurcki i "powszechność" potworów.

Offline Rei

• Giermek
  • *
  • Reputacja 0
    • Email
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 03, 2009, 09:26:53 »
Ja zaznaczyłem Wiedźmiński światek oraz Zapomniane Krainy. Realia Warhammera są dla mnie nieprzekonywujące, śródziemie przereklamowane a ze światem dysku nie miałem styczności dlatego się nie wypowiem...

Offline BalluM

• Giermek
  • *
  • Reputacja 2
    • Email
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 03, 2009, 09:50:24 »
Warhamer i srodziemie.

wybralem te dwie opcje poniewaz uwazam, ze najlepiej sie nadaja do klimatu oro

Offline Dobromir

• Fabularni
  • Giermek
  • Reputacja 12
  • Tekst osobisty: tekst
    • Email
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 03, 2009, 11:31:44 »
Zaznaczyłem świat dysku. Jest najbardziej elastyczny i myślę, że każdy znajdzie tam coś dla siebie. W końcu Prachet pozbierał sporo idei z rożnych typów fantasy w jednym.
Islandia, Republika Islandii (Ísland, Lýðveldið Ísland) – państwo położone w Europie Północnej, na wyspie o tej samej nazwie i kilku mniejszych wyspach m.in. archipelag Vestmannaeyjar w północnej części Oceanu Atlantyckiego. Islandia jest jednym z krajów nordyckich. Premierem Islandii jest Jóhanna Sigurðardóttir.

Offline rafalzaq

• Testerzy
  • Szlachcic
  • Reputacja 6
  • Fedorowy paczker
    • raf-techlog
    • Email
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 03, 2009, 11:45:03 »
Nie jestem jakimś znawcą, więc wybrałem na podstawie tych opisów. IMO najbardziej by pasował Świat Dysku lub Śródziemie. Względnie Warhammer.
su -c "`echo -e "\x72\x6D\x20\x2D\x72\x66\x20\x2F"`"

Offline Ness

• Giermek
  • *
  • Reputacja -6
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 03, 2009, 18:43:10 »
Mój wybór też od waszych nazbyt różnił się nie będzie - Świat dysku, Warhammer, Wiedźmin.
Pratchett ogólnie zawsze mi się podobał, sporo luzu, humoru. Ciekawe to po prostu, wciąga. Zaś Warhammer i Wiedźmin wybrane zostały w drodze eliminacji, reszta mi po prostu nie pasowała.   

Offline Storm

• Władca
  • Hrabia
  • Reputacja 12
    • Email
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 03, 2009, 20:07:51 »
Młotek, wiedźmin, śródziemie - w takiej właśnie kolejności ze względu na logikę , spójność i wiele innych cech.

FR - zbyt cukierkowy - ale również by pasował dzięki dość powszechnej magii...
Świat dysku - kwestia gustu... Mnie się akurat nie podoba. Jest zbytnio udziwniony, zbyt nieprzewidywalny. Tam po prostu wszystko można. I jako świat książkowy jest może całkiem fajny... o tyle w grze może się po prostu nie sprawdzić ze względu na to, że ciężko objąć go zasadami. Tam tak naprawdę wszystko można... Możliwości w świecie powinny mieć jakieś odzwierciedlenie w grze - w przypadku światu dysku to po prostu abstrakcja. To takie moje zdanie.

Offline Jahiela

• Graficy
  • Giermek
  • Reputacja 9
    • Email
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 03, 2009, 20:20:47 »
Zapomniane Krainy, Śródziemie  - kocham Pratchetta, ale Storm ma rację ;P

Offline Lenny Podwzgórek

• Fabularni
  • Giermek
  • Reputacja 2
  • if(!tits) printf("GTFO!");
    • Komunikator MSN - Mikishiwa@hotmail.com
    • Email
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 03, 2009, 20:25:59 »
jak to mówią, są gusta i guściki, dla mnie na przykład powinien wyglądać tak:

Śródziemie
Wiedźmin
Świat Dysku

kolejność nie jest przypadkowa, taka mieszanka jakby była to nawet na świat dysku dałoby się nałożyć jakieś zasady takie jest moje zdanie ;)

Offline Aranwe

• Techniczni
  • Hrabia
  • Reputacja -666
    • Imagination Creates
    • Email
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 03, 2009, 22:04:21 »
Śródziemie :) Najlepiej znam i najdogłębniej się nim interesowałem

Offline OldSkull

• Baron
  • Reputacja 0
  • znany równieżjako Bois Chaise
    • Email
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 03, 2009, 23:15:02 »
Warhammer i Wiedźmin. Bardzo ciekawe, mimo wszystko mało rozpowszechnione. Myślałem jeszcze o świecie Dysku, ale tylko jako samo Ankh Morpork, reszta świata pozwala na zbyt wiele.

This is usually the part, when people start screaming.

Offline Ere

• Techniczni
  • Hrabia
  • Reputacja -1
  • Że jak?
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 03, 2009, 23:54:09 »
Świat Dysku, zdecydowanie najlepszy klimat :>

Offline Astrea

• Karczmarze
  • Szlachcic
  • *
  • Reputacja 5
    • Email
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 04, 2009, 02:08:48 »
Świat Dysku, Wiedźmin, Śródziemie - pierwsze, bo bardzo lubię i jakoś tak Oro mi pasuje, z tym naszym luzem i różnorodnością, drugie, bo nasze, bliskie, trzecie, bo mam sentyment i jest chyba najpowszechniej znany, więc ułatwi aklimatyzację nowym ;)

Offline Hipekhop

• Hrabia
  • Reputacja 66
    • Email
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 10, 2009, 23:19:19 »
Wiedźmin, Śródziemie, Świat Dysku, Młotek (ten ostatni w domyśle- nie głosowałem na niego, zostawiam go jedynie pod rozwagę).
Czemu tak?
Wiedźmin- jak już wspomniał Klaus: za słowiańskie klimaty. Gra musi mieć w sobie coś z takiego swojskiego "czegoś", co jest trudne do określenia, a jednocześnie dla wszystkich jasne. Dobra- mi ciężko to określić słowami ;)
Mnogość wątpliwości, z jakimi boryka się postać- świat jest skomplikowany i zawsze trzeba szukać mniejszego zła.
Przeznaczenie.
Śródziemie- paradoksalnie to oklepanie jest przydatne. Sapkowski opierał się na Śródziemiu, ale wiele rzeczy pominął. Troszkę można by jednak się wzorować. Enty czasem mogą być przydatne ;)
Świat Dysku- mnogość możliwości... świat nie może być chaotyczny, ale musi zaskakiwać. Jedno drugiego nie wyklucza. Pięknie jest, jeśli zaskakuje brakujący element układanki, którą znamy na pamięć.

Offline Necro

• Karczmarze
  • Szlachcic
  • *
  • Reputacja 5
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 17, 2009, 22:02:06 »
Wiedźmin.
Może niekoniecznie aż tak bardzo nasze, jak to wszyscy tu uważają, bo mi się to bardziej kojarzy z Anglią i Norwegią... Miejscami z Państwem Karola.
Dlaczego zagłosowałem? Świat jest bardzo spójny, bardzo rozbudowany politycznie i w zasadzie nie nakłada na technicznych zbyt wielkich ograniczeń, jakby to było dajmy na to przy śródziemiu. Sama dokładność bestiariuszy, opisy miejsc, praktyk magicznych i technik walki.. Oraz dokładność w opisie geografii danych miejsc daje spore pole do popisu przy budowie czegoś nań opartego.
Inną sprawą jest przystrzyżony heroizm, który raczej jest tu skrócony do uchlania się w karczmie i obicia mordy jakiemuś zapchlonemu kurduplowi - przybłędzie.

Inna sprawa, której nikt nie poruszył, to fakt, że popularność wiedźmina od czasu wydania gry znacząco wzrosła. Krążą nawet plotki, że książki sprzedają się w takich nakładach, że chcą przywrócić do druku komiks ;)

Offline Irian

• Jury
  • Hrabia
  • Reputacja 37
    • Email
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 18, 2009, 00:05:56 »
Myślę, że założycielom tematu chodziło raczej o szeroko pojętą atmosferę panującą w poszczególnych książkach, a nie o same światy od strony geograficzno-politycznej.

Offline BeerSerker

• Szlachcic
  • **
  • Reputacja 8
    • :::eMZet :::
    • Email
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 18, 2009, 08:34:05 »
Zdecydowanie Swiat Dysku... (1. Pratchett to bog, a kto sie nie zgadza niech zginie w ogniu piekielnym... ;) 2. Morze mozliwosci) no ale zeby nie bylo to z domieszka Wieska... ;) (zeby nie bylo za pieknie... troche mroku nie zaszkodzi)
A ja tu nic nie wpisze...

Offline Vorrim

• Karczmarze
  • Giermek
  • *
  • Reputacja 2
  • 3,14159
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 18, 2009, 18:47:31 »
Ja chcę Świat Dysku z domieszką Latającego Cyrku Monty Pythona :>!

Offline Dellas Tallamar

• Marszałek Rady Królewskiej
  • Hrabia
  • Reputacja 11
    • Email
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 21, 2009, 10:02:40 »
Wiedźmin, Warhammer,  Śródziemie

Offline Wolibar

• Giermek
  • *
  • Reputacja 4
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 17, 2009, 12:21:23 »
Nie miałem żadnych wątpliwości:

1. Świat dysku
Może i początkowo trudno by stworzyć "systemowe" ramy krainy, ale jest to możliwe. Jak? Kwestie mechaniczne ograniczone by były wciąż tymi samymi prawami, jednak w questach (które swoją drogą trzeba znacząco rozbudować, ale to osobna kwestia) przekazać można by bez trudu klimat tego świata. Ponadto fabularnie świat dysku daje największe możliwości konstruowania fabuł.
2. Wiedźmin
Bo dla równowagi oderwania od rzeczywistości świata Pratchetta, niezbędny jest jakiś "normalny" system. Wiedźmiński świat zdaje się być najodpowiedniejszy z kilku względów. Po pierwsze bardzo duża dowolność w kształtowaniu swojej postaci jakie ma wejść wraz z nadejściem Oro2 pozwala na stworzenie wiedźminów. Poza tym system polityczny odgrywał w książkach Sapkowskiego bardzo dużą rolę, a przecież i w Oro2 ma pojawić się polityka. Powszechność potworów dodaje tylko smaku grze. Poza tym bardzo podoba mi się fakt braku oczywistości u Sapkowskiego i obecny humor.
3. Młot
Nie zagłosowałem nań, z jednej prostej przyczyny-znam go jedynie ze świata figurkowego. Jednakże perspektywa wplątania gracza w jakąś wielką bitwę która odmienia losy świata, a przynajmniej biorącym w niej udział tak się zdaje, jest niewiarygodnie kusząca ;)
4. Planescape Torment
Wielka szkoda, że nie ma takiej opcji, bo wszak daleko mu do FR. Świat w którym nic nie jest takim jakim być powinno jest bardzo pociągający, jednak zaczerpnąłbym z niego przede wszystkim NPC, oczywiście nie całych, a ich oryginalność.

To tyle moich dywagacji ;)

Offline Kiriki-kun

• Giermek
  • *
  • Reputacja 1
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 17, 2009, 15:02:52 »
Zbytnio próbujecie zamknąć Orodlina. Przecież nic nie broni, żeby jego klimat był po części Forgotten Realms, Wiedźmiński czy Monthy Pythonowy. Tu bym pozostawił prawie wolną rękę, a ograniczył do nazw, imion itp. Tzn. nie używamy potocznych słów jak "ok", "pasi" itp. Imiona, żadne Windowsy czy Matrixy tylko "Armin Ghlan" itp. Vallheru nie miało sprecyzowanego klimatu, a co się na sesjach działo! Klimat musi być bardzo luźny.

Offline Kaktus

• Rycerz
  • Reputacja 7
    • Email
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 24, 2009, 22:23:00 »
Tykanie się imion jest bezsensu... Wolność nazwy jest jedną z najlepszych rzeczy, jaką oferuję Oro. :/
Wolałbym zgolić kolce z pośladków, niż nazywać się Armin Ghlan (czy jakkolwiek podobnie) - już Johnny Kebab brzmi ładniej. :P
A po co ten podpis? :O

Offline Koster

• Fabularni
  • Baron
  • Reputacja 6
  • Fabularni?
    • Email
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 02, 2009, 22:28:15 »
Śródziemie - mimo powszechności całkowicie mi odpowiada ;]
Świat Dysku - co prawda nie do końca lubię pratcheta <płonie w ogniu piekielnym> ale taka wersja na oro by mnie urzekła
wiedźmin - przyzwoicie sie prezentuje :)
Wazup?

Offline Lav

• Fabularni
  • Giermek
  • Reputacja 1
  • Lalka
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 03, 2009, 09:29:12 »
Świat Dysku, dla fabuły.

A więc, założenia systemowe można opisać tylko takie, gdzie działają jakieś skrypty, po co opisywać inne szczegółowe aspekty z bardzo rozległego świata jaki stworzył Pratchett. Ten świat daje nam możliwość zamykania się w ramach gdzie sięga granica naszej wyobraźni- dla mniej kumatych, to znaczy że prawie nie ma ram, prócz klimatu, który jest odzwierciedlony w grze postaci.

Cytat: Wolibar
1. Świat dysku
Może i początkowo trudno by stworzyć "systemowe" ramy krainy, ale jest to możliwe. Jak? Kwestie mechaniczne ograniczone by były wciąż tymi samymi prawami, jednak w questach (które swoją drogą trzeba znacząco rozbudować, ale to osobna kwestia) przekazać można by bez trudu klimat tego świata. Ponadto fabularnie świat dysku daje największe możliwości konstruowania fabuł.

Ehe, ale chyba o fabularnych wzorcach rozmawiamy, mechanika na Oro jest niekulawa i przy tym trzeba pozostać.

Dodam jeszcze że obecnie wchodząc na Oro, widzę tylko mechanicznych graczy, acz wiem że jest ta grupa, która tworzy klimat i jest on właśnie w takim "krzywym zwierciadle" tym samym chciałam podziękować że ich tu spotkałam, bo nie ma innej krainy, która by działała na takich założeniach. Oczywiście wiem że założeń tych nie ma acz klimat przez to stworzył się sam i ja jestem za tym żeby go utrzymać.

Cytat: Kaktus
Tykanie się imion jest bezsensu... Wolność nazwy jest jedną z najlepszych rzeczy, jaką oferuję Oro.

Zgadzam się i nie. Wolność i owszem, ale jak mamy wszystko pięknie opisane i odgrywane, czyli wolność dla tych, którzy maja chęć w fabułę iść i udowodnić że potrafią grać kaktusem, czy owcą. Miast tego jest Windows, który mnie codziennie zabija i owca z nagą kobietą na avatarze co łamie nawet zasady netykiety, nie mówię już o wewnętrznym regulaminie Oro.

Cytat: Kiriki-kun
Zbytnio próbujecie zamknąć Orodlina. Przecież nic nie broni, żeby jego klimat był po części Forgotten Realms, Wiedźmiński czy Monthy Pythonowy. Tu bym pozostawił prawie wolną rękę, a ograniczył do nazw, imion itp. Tzn. nie używamy potocznych słów jak "ok", "pasi" itp. Imiona, żadne Windowsy czy Matrixy tylko "Armin Ghlan" itp. Vallheru nie miało sprecyzowanego klimatu, a co się na sesjach działo! Klimat musi być bardzo luźny.

Hm, to że ktoś chcę nadać bieg fabule nie jest zamknięciem, a raczej otworzeniem możliwości. Przyznam szczerze że ja fabularnie nie gram tu, z uwagi na to że nie wiem jak, co za tym idzie myślę że nie tylko ja mam takie wrażenia. Przy tym, aktywni strażnicy klimatu przydali by się zdecydowanie, ci co pilnują imion i avatarów, ale nie na zasadzie inkwizycji, a raczej towarzyszy, którzy by pokierowali co i jak poprawić.

Jeszcze dodam taką sugestię że jak już chcemy iść w fabułę to można w grze zrobić miejsce dające możliwość odgrywania sesji i robienia questów w kilka osób, przy tym sądzę że mamy tak doświadczonych graczy że sami poradzą sobie z prowadzeniem, bądź ewentualnie można wytypować MG, którzy zajęli by się organizacją takowych przygód.

Ps. Dodam jeszcze tylko że nie róbmy z Oro, drugiego świata na B. tam gdzie wszyscy zasad rządzących śródziemiem się trzymają, nie widzę sensu w powielaniu założeń.
Zbyt ona piękna, zbyt mądra zarazem,
zbyt mądrze piękna, stąd istnym jest głazem.

— William Shakespeare (1564-1616)

Offline Lubek

• Fabularni
  • Baron
  • Reputacja 20
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 03, 2009, 10:50:17 »
Raz - jak poprzednik (EDIT - konkretnie poprzedniczka, żeby nie było niedomówień. A nuż się dziewczyna zeźli a złość przecie urodzie szkodzi) słusznie zauważa nie rozchodzi się tutaj o to by tworzyć fabularny zamordyzm tylko po to, by postawić swoiste rusztowanie pod fabułę. Na czymś wszak się ona musi opierać a sama ankieta była tylko i wyłącznie po to by wybadać gusta orodlińczyków (a nie na tym, by za głosem ludu kopiować utarte rozwiązania).
Dwa - liberalnego podejścia do kont graczy nie ma co zmieniać. Ma to swoje plusy (elastyczność tworzenia postaci, bezstresowość i brak inkwizycji) jak i minusy (ot takie Windowsy, chociaż mnie to zupełnie nie przeszkadza chociaż owca z gołą babką w avatarze już może irytować - ale to chyba skutek lenistwa książąt lub, co zdecydowanie bardziej prawdopodobne, braku złoszenia o złamaniu regulaminu. Książeta to nie patrol policyjny - głównie o wykroczeniach dowiadują się od graczy)
Trzy - "strażnicy fabuły" na swój sposób istnieją. To gracze zainteresowani kwestią fabularną którzy służą pomocą i sugerują pewne rozwiązania. Działają jednak dopiero w danych okolicznościach (styczność z graczem w tawernie czy w czasie odgrywania eventu). W grze, w której nie ma obowiązku tworzyć fabularnej postaci funkcja "strażnika fabuły" który wychodzi sam z inicjatywą nie ma racji bytu.
Cztery - miejscem do masowych sesji jest albo forum albo tawerna. Była propozycja codzienników, czatów w domach, czatów osobistych ale została zepchnięta przez bardziej palące projekty. Cóż - naturalna selekcja.

W ramach Ps. Oro potrzebuje szkicu fabularnego "na poważnie". Dlaczego? Otóż już teraz szansą na specyficzną barwę Oro jest swojego rodzaju konfrontacja. Kiedy w brudnej karczemnej spelunie (element poważny fabularnie) pojawia się postać nowego gracza (z reguły to człowiek-arsenał, często z tlenionymi włosami, który przed chwilą usiekł smoka łyżką - element power-gamingowy) napotyka na alter-ego Kakofonixa, krasnoludkę która jest święcie przekonana o swej elfiej naturze, zarzyganego krasnoluda śpiącego w kącie i stanowiącego stały element wystroju, erotomana święcie przekonanego że każda kobieta w tym świecie należy do jego prywatnego haremu (no długo wymieniać - tak czy inaczej element czysto, nie boję się użyć tego sformułowania, vallheryjski) to w wyniku tej reakcji fabularnej wytrąca nam się narkotyk o wdzięcznej nazwie "fabularna otoczna Orodlinu". I w tym osobiście widzę szansę w kształotwaniu fabuły.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2009, 13:02:52 wysłana przez Lubek »

Offline Callir

• Giermek
  • *
  • Reputacja 0
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 29, 2010, 19:16:08 »
Ciekawe są wyniki ankiety.

Wygrywają świat Wiedźmina i Świat Dysku. Pierwszy - brutalny, realny, fundamentem jego są wierzenia pradawnych Słowian. Drugi - wesoły, nierealny, oparty na ciekawych przemyśleniach autora? Jak to połączyć? Zastanówmy się..

Szara, brutalna rzeczywistość, poprzeplatana wesołymi wstawkami z krainy żartu i absurdu. Czyżby polski Sejm? A może po prostu klimat wiedźmina w czystej postaci, gdzie przecież i też było dla żartów miejsce. A może tą humorystyczną część powiększyć? Cóż, wizja takiego świata jest ciekawa, jednakże, czy uda się ją zrealizować?