Autor Wątek: Linux czy Windows?  (Przeczytany 11306 razy)

Offline Klaus Korner

• Techniczni
  • Hrabia
  • Reputacja 69
  • Just Albi
    • Albi's Jogger
    • Email
Odp: Linux czy Windows?
« Odpowiedź #210 dnia: Marzec 13, 2009, 21:52:33 »
Polecam Ubuntu... Nie wiem co do niego ludzie mają ;) Owszem, jest trochę bloated ale przy Viście to pikuś. A co do dwóch systemów na jednym kompie - nie ma problemu dopóki Linuksa instalujesz jako drugiego. Kochany Windows ma w dupie że są inne systemy i nadpisuje wszystkie bootloadery w cholerę.

http://albi.vxe.pl - Z pamiętnika młodego programisty

Offline Gwyn

• Baron
  • Reputacja -56
« Odpowiedź #211 dnia: Marzec 13, 2009, 22:32:27 »
1 Mało programów w oficjalnym repozytorium, a te z nieoficjalnego wprowadzają zawirowania (m. in. patrz punkt 3.)
2 Yum muli, jest powolny
3 Zależności - paczki się gryzą ze sobą
4 Ze cztery razy próbowałem zainstalować LAMPserwer na Fedorze wg tutoriali z głównego forum i za cholerę nie udało mi się tego całkowicie uruchomić (problemy z mysqlem, który świeżo po instalacji wymagał hasła roota, a nie akceptował ani pustego hasła, ani hasła systemowego roota, ani nie pozwalał na ustanowienie nowego hasła - paranoja?! tak)
ad 3. Jakiś przykład? mi się nic nie gryzło
ad 4. Trzeba Ci toutoriala zeby zrobić yum install php mysql apache? Mi sie udało i mysql działa bez problemu. Zresztą LAMP nie jest dobrzy przykładem zniechęcania użytkownika takiego jak Astrea, bo nigdy jej nie bedzie potrzebny. A jak już wyciągamy takie rzeczy, to mi coś się pluło przy isntalacji php na Ubu ale jakoś nie twierdzę że to distro jest straszne.

Offline Aranwe

• Techniczni
  • Hrabia
  • Reputacja -666
    • Imagination Creates
    • Email
« Odpowiedź #212 dnia: Marzec 13, 2009, 22:50:18 »
[ad 3. Jakiś przykład? mi się nic nie gryzło

http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=19919

Instalujesz świeżą Fedorkę, ciągniesz program z oficjalnego repo, a tu klops, nie działa. Hee... to jak to jest

ad 4. Trzeba Ci toutoriala zeby zrobić yum install php mysql apache?

Tak, trzeba, bo Fedora niestety sama z siebie nie rozumie co się wydaje jej z linii komend :) Do tutków sięgnąłem jak wszystkie inne drogi ratunku zawiodły. Tobie się udało - a mi nie. W swoim życiu LAMPa stawiałem kilkadziesiąt razy i wiem co jest co  :) Widziałeś kiedyś jak się instaluje mysqla na Ubuntu? Masz elegancki kreator instalacji, ustalasz hasełko dla roota i wszystko śmiga. Niestety fedora pod tym względem kuleje. To co napisałem o LAMPie było na świeżo postawionym systemie. Po reinstalacji (pomyślałem, że to może coś z mojej winy, dlatego przeinstalowałem fedorkę) było dokładnie identycznie. Instalowałem dokładnie te pakiety które były potrzebne, a do mysqla zalogowac się za chiny ludowe nie mogłem. I nie piernicz, że nie wina systemu :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2009, 22:52:03 wysłana przez Aranwe »

Offline Gwyn

• Baron
  • Reputacja -56
« Odpowiedź #213 dnia: Marzec 13, 2009, 23:02:20 »
SOA#1 i nie pierdul mi tu frazesów typu "Fedora niestety sama z siebie nie rozumie co się wydaje jej z linii komend". Jakaś specjalnie stworzona ułomna wersja basha?

Offline Ere

• Techniczni
  • Hrabia
  • Reputacja -1
  • Że jak?
« Odpowiedź #214 dnia: Marzec 13, 2009, 23:36:17 »
A jak już wyciągamy takie rzeczy, to mi coś się pluło przy isntalacji php na Ubu ale jakoś nie twierdzę że to distro jest straszne.
Coś/kiedyś/nie wiesz sam co? Konkrety, co się pluło? :>

Offline Gwyn

• Baron
  • Reputacja -56
« Odpowiedź #215 dnia: Marzec 13, 2009, 23:44:48 »
To było sporo czasu temu. System już zmieniony więc teraz już nic nie pomożesz. Ale nie mam tego nikomu za złe, nie twierdzę że problem nie wynikał z mojego błędu - wręcz przeciwnie, sądzę ze tak. Myślę tylko że pokazywanie przykładu jednej paczki nie jest argumentem świadczącym o ułomnosci jakiegoś distro - bo każde ma jakieś błędy.

Offline Aranwe

• Techniczni
  • Hrabia
  • Reputacja -666
    • Imagination Creates
    • Email
« Odpowiedź #216 dnia: Marzec 13, 2009, 23:45:09 »
SOA#1 i nie pierdul mi tu frazesów typu "Fedora niestety sama z siebie nie rozumie co się wydaje jej z linii komend". Jakaś specjalnie stworzona ułomna wersja basha?

widocznie tak :)

Offline Gwyn

• Baron
  • Reputacja -56
« Odpowiedź #217 dnia: Marzec 13, 2009, 23:48:23 »
Taa, i mnóstwo skryptów typu if $USER==lethal2

Offline Aranwe

• Techniczni
  • Hrabia
  • Reputacja -666
    • Imagination Creates
    • Email
« Odpowiedź #218 dnia: Marzec 13, 2009, 23:55:01 »
no sluchaj, nic nie poradze na fakty. Opisalem Ci problem ktory wystepowal kilka razy i to w roznych warunkach. Nie moja wina ze instalacja mysql na fedorze ssie i to grubo :) No i nie musisz sie z tego powodu spinac :)

Offline rafalzaq

• Testerzy
  • Szlachcic
  • Reputacja 6
  • Fedorowy paczker
    • raf-techlog
    • Email
« Odpowiedź #219 dnia: Marzec 14, 2009, 02:07:34 »
1. Fedora
2. Ubuntu Linux
3. Debian GNU/Linux
4. openSUSE
5. Mandriva Linux

W końcu dobry wynik wyszedł. :P

Paczki z oficjalnego repo i polecanych (jak rpmfusion) się nie gryzą. Jedynie może być błąd jak się trafi na niezsynchronizowany serwer. Oczywiście pomijam rawhide bo to z definicji nie działa. ;)
A jakich programów brakuje? Może wrzucę kilka.
Yum muli. To fakt. Pocieszające może być to, że kiedyś było gorzej.

Dodam tylko że w fedorze wprowadzane jest najnowsze oprogramowanie, nawet w wersjach testowych (np. kde 4 czy sławne pulseaudio).

Jeśli ktoś ma sam wszystko instalować i konfigurować to polecę ubuntu (ponoć wszystko tam z automatu wyskakuje itd.). A jeśli mam zamiar pomóc takiej osobie w konfiguracji itd. to polecam fedorę (wiem co gdzie jest i jak ustawić).
su -c "`echo -e "\x72\x6D\x20\x2D\x72\x66\x20\x2F"`"

Offline Ere

• Techniczni
  • Hrabia
  • Reputacja -1
  • Że jak?
« Odpowiedź #220 dnia: Marzec 14, 2009, 09:31:04 »
To było sporo czasu temu. System już zmieniony więc teraz już nic nie pomożesz. Ale nie mam tego nikomu za złe, nie twierdzę że problem nie wynikał z mojego błędu - wręcz przeciwnie, sądzę ze tak.
Mówimy o instalacji PHP? Mówimy o czynności, która w Ubuntu wymaga tylko poniższego i działa od razu? No ja nie pojmuję...
apt-get install libapache2-mod-php5 php-cliPrzecież tu się nie da nic zepsuć... :>

Cytat: rafalzaq
Dodam tylko że w fedorze wprowadzane jest najnowsze oprogramowanie, nawet w wersjach testowych (np. kde 4 czy sławne pulseaudio).
No to jest kolejny argument za tym, żeby Fedory nie tykać palcem, bez urazy.

Offline Aranwe

• Techniczni
  • Hrabia
  • Reputacja -666
    • Imagination Creates
    • Email
« Odpowiedź #221 dnia: Marzec 14, 2009, 13:14:10 »
A właśnie, zapomniałem że Pulseaudio na fedorze przycina dźwięk :) Najlepiej od razu usunąć i korzystac z Alsy.

Offline Gwyn

• Baron
  • Reputacja -56
« Odpowiedź #222 dnia: Marzec 14, 2009, 13:21:18 »
Tu akurat się z Tobą zgodzę, pierwsze co robię przy konfiguracji systemu to usunięcie śladów po morderstwie na PA ;)

Offline Ere

• Techniczni
  • Hrabia
  • Reputacja -1
  • Że jak?
« Odpowiedź #223 dnia: Marzec 14, 2009, 13:30:39 »
W Ubuntu 9.04 Alpha 5 Pulseaudio też się nie da używać. :>

Offline Aranwe

• Techniczni
  • Hrabia
  • Reputacja -666
    • Imagination Creates
    • Email
« Odpowiedź #224 dnia: Marzec 14, 2009, 13:34:01 »
na Linux Mint z powodzeniem PA uzywam i daje rade :)

Offline Astrea

• Karczmarze
  • Szlachcic
  • *
  • Reputacja 5
    • Email
« Odpowiedź #225 dnia: Marzec 14, 2009, 14:49:20 »
Wszystko pięknie... Jako osoba lubiąca wzywania (żeby nie powiedzieć - porywająca się z motyką na słońce :) ) zgrałam sobie Fedorę. Już, już instalowałam, gdy nagle odkryłam, że nie mam pojęcia którą partycję wybrać... wolałabym się nie pomylić i nie wybrać miejsca, w którym jest zainstalowana Vista, bo zostałam ostrzeżona, że mogłyby mi się sknocić oba systemy. Ktoś wie po czym poznać gdzie powinnam to zainstalować?

Ps.: I co ja bym bez Was zrobiła? :)  <kiss>

Offline Ere

• Techniczni
  • Hrabia
  • Reputacja -1
  • Że jak?
« Odpowiedź #226 dnia: Marzec 14, 2009, 15:28:26 »
Z Fedorą to nawet myśmy mieli wyzwania :P Z Ubuntu Ci wyzwań też nie zabraknie, zapewniam Cię. :D

Offline rafalzaq

• Testerzy
  • Szlachcic
  • Reputacja 6
  • Fedorowy paczker
    • raf-techlog
    • Email
« Odpowiedź #227 dnia: Marzec 14, 2009, 16:00:42 »
Cytat: rafalzaq
No to jest kolejny argument za tym, żeby Fedory nie tykać palcem, bez urazy.
To już zależy co kto oczekuje od systemu. Ogólnie mi to nie przeszkadza, jednak wrzucenie takiego nieużywalnego KDE 4 trochę mnie wkurzyło. Przez to pominąłem jedno wydanie. Teraz KDE 4 da się już jako tako używać, choć brakuje paru rzeczy (tych mniej istotnych).

@Astrea
Partycje pod fedorą są oznaczane w następujący sposób:
/dev/sdNM gdzie N to kolejne litery (a,b,c,...) i oznaczają kolejne dyski, a M to kolejne cyfry (1,2,3,...) i oznaczają kolejne partycje. Najprawdopodobniej nie wiesz jaki numer ma ta partycja przygotowana pod fedorę. Najlepiej sprawdź na windowsie jaki ma rozmiar i porównaj z informacjami podanymi podczas instalacji (tam chyba też pokazuje ile miejsca jest zajętego). Nigdy nie wybieraj automatycznego przydziału miejsca na fedorę bo z tego więcej szkody niż pożytku. Jak będą jakieś problemy to możesz do mnie napisać, albo zapytać się na ircowym kanale #fedora-pl w sieci freenode (nie zawsze ktoś siedzi, więc nie przejmuj się jak nie dostaniesz odpowiedzi).

Offline Eldurvin

• Hrabia
  • Reputacja -10
    • Email
« Odpowiedź #228 dnia: Marzec 14, 2009, 18:29:31 »
Co wg Ciebie jest takiego strasznego co miałoby odepchnąc nowego usera?

To wszystko co nie działa :)

1 Mało programów w oficjalnym repozytorium, a te z nieoficjalnego wprowadzają zawirowania (m. in. patrz punkt 3.)
2 Yum muli, jest powolny
3 Zależności - paczki się gryzą ze sobą
4 Ze cztery razy próbowałem zainstalować LAMPserwer na Fedorze wg tutoriali z głównego forum i za cholerę nie udało mi się tego całkowicie uruchomić (problemy z mysqlem, który świeżo po instalacji wymagał hasła roota, a nie akceptował ani pustego hasła, ani hasła systemowego roota, ani nie pozwalał na ustanowienie nowego hasła - paranoja?! tak)

Ponadto Fedorcia ma gorszy support spolecznosciowy niz Ubuntu :)
Mnie tam standard + rpmfusion (+adobe) wystarcza. raczej nie mialem problemow z tym, ze jakiegos programu, ktorego potrzebowalem tam nie bylo.

Co do "mulenia yuma" to nie robiłem nigdy jakichś wiarygodnych testów porównawczych z APTem czy swaretem (nie wiem jak to się pisze) więc się nie wypowiem.

Co do gryzienia paczek to kiedys mialem rzeczywiscie takie problemy jak mialem wlaczone freshrpms, bo tam bylo sporo paczek testowych o dziwnym numerowaniu.
Tez mi sie to czasem zdarza w wersji 64bitowej jak mam zainstalowane część pakietow 64, a część 32 bitowych (np. musiałem zainstalować 32 bitową jave, żeby wtk dla j2me mi chodziło i potem przy aktualizacji openJDK nie zgadzało mu się numerkowanie).
Natomiast tam gdzie nie ma kombinacji z mieszaniem paczek i repozytoriów (poza te co wymieniłem) to fedora nie sprawia problemów.

Ja zawsze instaluje "lamp'a" po prostu:
yum install mysql-server mysql-client php httpd phpMyAdmin
i dziala.
Z hasłem do mysql'a to nie wynika specjalnie z dystrybucji, ale z samego mysql'a. Mianowicie nie pozwala on od którejś niedawnej wersji logowania przez IP na konto roota bez hasła. Można się natomiast logować przez lokalny socket UNIxowy, czyli spod konsoli
mysql -u root
a zeby ustawic haslo
$> mysqladmin password "my new password"
(pewnie instalator pod ubuntu sam uruchamia te komende. zaleta taka, ze ustawiasz od razu haslo. wada, ze jak robisz instalke podajac 60 czy 70 standardowych programow i idziesz spac, to rano sie okazuje ze od 10 programu instalator czeka, az wklepiesz haslo)
Jakbyś zainstalował sobie pstgresqla to bys mial jeszcze wiecej zabawy, bo on domyslnie wpuszcza tylko usera postgresql z lokalnej konsoli i tam trzeba robic
sudo su - postgres psql
:)

Mój test:

1. Mandriva Linux
2. Fedora
3. Ubuntu Linux
4. Debian GNU/Linux
5. openSUSE

Od 3 i pół roku (od fedory4) korzystam z tego systemu. Wcześniej miałem przez około pół roku auroxa (może ktoś to jeszcze pamięta). Mandrive widziałem jeszcze jak się nazywała mandrake. fedory sie nauczyłem, u mnie działa i to mi wystarcza. Z ubuntu wiem, że rózni ludzie sobie radzą.

Jestem teraz na nie swoim kompie i właśnie zauważyłem, że windows jest głupi, bo nie ma schowka pod 3 klawiszem myszy i musiałem robić ctrl-c ctrl-v :(
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2009, 18:33:29 wysłana przez Eldurvin »
(\__/)
(O.o )
(> < )*
This is Bunny!!
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!

Offline Lenny Podwzgórek

• Fabularni
  • Giermek
  • Reputacja 2
  • if(!tits) printf("GTFO!");
    • Komunikator MSN - Mikishiwa@hotmail.com
    • Email
« Odpowiedź #229 dnia: Marzec 14, 2009, 18:45:14 »
A ja mam takie pytanie. Długo siedziałem na Gnomie w Ubuntu bo na więcej karta graficzna nie pozwalała. A teraz kupiłem lepszą i mam pytanie, jaka dystrybucja linuxa jest najbardziej znośna w KDE4 i pozwala wykorzystać KDE4 w jak największym stopniu?

Offline rafalzaq

• Testerzy
  • Szlachcic
  • Reputacja 6
  • Fedorowy paczker
    • raf-techlog
    • Email
« Odpowiedź #230 dnia: Marzec 14, 2009, 18:57:30 »
W jakim sensie wykorzystać w największym stopniu? KDE 4 znajdziesz w distrach, w których są najnowsze programy itp. np. w fedorze (w repo kde są nowsze wersje niż w oficjalnym repo i paczki się nie gryzą). Chyba bez różnicy, które wybierzesz byle by KDE działało.

Offline Aranwe

• Techniczni
  • Hrabia
  • Reputacja -666
    • Imagination Creates
    • Email
« Odpowiedź #231 dnia: Marzec 14, 2009, 19:35:10 »
Można się natomiast logować przez lokalny socket UNIxowy, czyli spod konsoli
mysql -u root
a zeby ustawic haslo

nie dalo sie :) w zaden sposob nie chcialo polaczyc chociazby zeby recznie zmienic haslo. Zawsze bylo: "access denied for root@localhost (using password: NO)" albo "access denied for root@localhost (using password: YES)"

Offline sazian

• Rycerz
  • Reputacja 7
    • Email
« Odpowiedź #232 dnia: Marzec 14, 2009, 20:01:58 »
pierwszy komunikat oznacza że próbujesz się zalogować nie podając hasła chociaż jest wymagane
a drugi że podałeś błędne hasło :)
daj mysql -u root -p

Offline Aranwe

• Techniczni
  • Hrabia
  • Reputacja -666
    • Imagination Creates
    • Email
« Odpowiedź #233 dnia: Marzec 14, 2009, 20:08:56 »
sazian, ja wiem co oznaczają te komunikaty :)

Czego bym nie wpisał lub jakbym nie wpisywal nic, NIE DALO RADY sie polaczyc. Rozumiesz istote sprawy? Nie dalo sie. Probowalem wszystkich mozliwosci i zadnej nowej kombinacji nie wymyslicie. zreszta - temat juz nie ma znaczenia bo Fedore rzucilem w pierony :)

Offline sazian

• Rycerz
  • Reputacja 7
    • Email
« Odpowiedź #234 dnia: Marzec 14, 2009, 20:39:24 »
mi na ubuntu działa :)
sprawdź czy dobre hasło dałeś

Offline Aranwe

• Techniczni
  • Hrabia
  • Reputacja -666
    • Imagination Creates
    • Email
« Odpowiedź #235 dnia: Marzec 14, 2009, 20:44:00 »
Na ubuntu ani na innych OSach problemow z LAMPem nie mialem :) tylko na Fedorze

aktualnie siedze na Mincie i wszystko mi smiga

Offline rafalzaq

• Testerzy
  • Szlachcic
  • Reputacja 6
  • Fedorowy paczker
    • raf-techlog
    • Email
« Odpowiedź #236 dnia: Marzec 14, 2009, 20:57:01 »
Chyba się nie dowiem jakich to programów w repo brakuje.

Offline eyescream

• Hrabia
  • Reputacja 47
  • Użyszkodnik
« Odpowiedź #237 dnia: Marzec 14, 2009, 23:41:11 »
photoshopa :P
: (){ : |:&};:

Offline Ere

• Techniczni
  • Hrabia
  • Reputacja -1
  • Że jak?
« Odpowiedź #238 dnia: Marzec 15, 2009, 01:37:55 »
Mi brakowało bibliotek do SubDownloadera, ale teraz Ci nie przypomnę jakich, być może inne nazwy po prostu miały.

Offline Eldurvin

• Hrabia
  • Reputacja -10
    • Email
« Odpowiedź #239 dnia: Marzec 15, 2009, 10:24:12 »
Można się natomiast logować przez lokalny socket UNIxowy, czyli spod konsoli
mysql -u root
a zeby ustawic haslo

nie dalo sie :) w zaden sposob nie chcialo polaczyc chociazby zeby recznie zmienic haslo. Zawsze bylo: "access denied for root@localhost (using password: NO)" albo "access denied for root@localhost (using password: YES)"

teraz to my sobie możemy gdybać. z takimi problemami trzeba się odzywać w momencie gdy masz przed sobą otwarty niedziałający program, bo tak to nikt nie będzie w stanie pomóc.
(\__/)
(O.o )
(> < )*
This is Bunny!!
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!