Jak masz 3 programy to działa długo bez formatu.
Ostatnio już musiałem zrobić formata bo uruchamiał się ponad 2 minuty. Zaraz po formacie trwało to kilka sekund. Po zainstalowaniu pierwszych sterowników (do neta i dźwięku) czas uruchamiania wydłużył się prawie dwukrotnie. Później było już tylko gorzej. Sterowniki trzeba zainstalować do wszystkiego bo nic nie działa od razu (no mysz na usb działała

). Niewiele wcześniej instalowałem obok Fedorę 10 bo już po tych wszystkich aktualizacjach był niezły syf. Do drukarki (nowej, kupionej jakiś miesiąc temu) nie trzeba pół godziny instalować sterowników bo od razu działa (nawet jest coś takiego hp-toolbox z dodatkowymi informacjami o stanie drukarki), net i dźwięk do razu działają. System startował w 26 sekund, a wcześniej ponad minutę (od gruba do ekranu logowania). Problematyczna jest tu jedynie karta graficzna, ale już wiem że kupuje się porządne karty.

Zachciało mi się aktualizacji do F11. Na razie nie widzę większych plusów, a jedynie minusy. Oczywiście związane z kartą graficzną. Zamknięte sterowniki już nie działają bo moja karta jest za stara, a wolne są na prawdę wolne i w dodatku zawieszają system.